Enorme stijging aantal plofkraken op geldautomaten; grootste deel mislukt

Het aantal plofkraken is vorig jaar sterk toegenomen. Het zou gaan om een stijging van meer dan 50 procent ten opzichte van 2018.

Dat blijkt uit cijfers van de politie in handen van het AD. In 2019 hebben criminelen 95 keer geprobeerd om een geldautomaat op te blazen. De meeste plofkraken werden gepleegd op automaten van de ABN-AMRO. In 2018 werden er nog 61 plofkraken gepleegd.

Het grootste deel van de plofkraken mislukt. Slechts in 16 procent van de gevallen maken de daders geld buit uit de opgeblazen geldautomaten. Bij 68 procent van de plofkraken lukte het de daders sowieso niet om geld te stelen. In alle andere gevallen is het onduidelijk of de plofkraak slaagde.

De meeste plofkraken vinden plaats in en rondom Amsterdam en Utrecht, waar het respectievelijk 20 en 18 keer raak was. De recherche vermoedt dat er groepen zijn in die steden die zich specifiek bezighouden met plofkraken. De meeste Audi-bende leden zijn afkomstig uit die regio’s.

Omdat de meeste plofkraken ‘s nachts worden gepleegd is vorig jaar besloten om alle geldautomaten tussen 23.00 en 7.00 uur te sluiten. Het gaat om een tijdelijke maatregel. De ABN-AMRO heeft verder ook nog honderden geldautomaten gesloten. Of daar nieuwe voor terugkomen is nog niet bekend.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord