Celstraf en betalen 325.000 euro na bedreiging met machinegeweer om huur wietkwekerij

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een celstraf voor bedreiging met een automatisch vuurwapen en het terugbetalen van 325.000 euro aan crimineel vermogen.

In juni 2019 was de 30-jarige man uit Eindhoven samen met twee anderen in een woning in Eindhoven waar op de bovenverdieping een wietkwekerij zat. De bewoner die de verdieping verhuurde kreeg ruzie met de mannen over de huur. Op dat moment richtte onder meer de verdachte een automatisch vuurwapen op het hoofd van de bewoner en werd er gezegd dat hij ‘rustig aan moest doen, anders zou hij worden neergeschoten’.

De politie hield de verdachte enkele dagen daarna aan en trof in zijn woning een automatisch vuurwapen en een pistool, een patroonhouder en patronen aan. Ook lagen er voorwerpen en stoffen in de woning waarvan de verdachte, volgens de rechtbank, wist dat die bestemd waren voor de teelt van wiet. Dit ging om onder meer transformators, lampen, verpakkingsmateriaal en gereedschap voor het werken met elektriciteit.

Tijdens de doorzoeking troffen agenten ook een hoeveelheid contant geld aan. In een blik en schoenendoos werd ruim 50.000 euro gevonden. Daarnaast had de verdachte bij zijn aanhouding een groot geldbedrag op zak. Volgens de officier van justitie wist de verdachte dat het om crimineel geld ging en probeerde hij dit te verbergen. De rechtbank oordeelt dat hiervoor geen bewijs is geleverd en spreekt hem daarom vrij.

Volgens de officier van justitie teelde de verdachte tussen 11 en 31 juli 2019 wiet en tapte hij illegaal elektriciteit af. De rechtbank moet de verdachte ook hiervoor vrijspreken. Hij zit namelijk sinds zijn aanhouding op 6 juni in voorlopige hechtenis en kan in de tenlastegelegde periode dus geen bemoeienis hebben gehad met de kwekerijen, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Ondanks de vrijspraak voor de teelt van wiet stelt de rechtbank vast dat er wel aanwijzingen zijn dat de verdachte zich vóór zijn aanhouding wel bezighield met die hennepkwekerijen. Er werden onder meer sleutels van kwekerijen in Eindhoven en Helmond bij hem aangetroffen. Ook wijzen de huurders van de panden hem aan als de persoon die de kwekerijen exploiteerde. De rechtbank oordeelt op basis hiervan dat de verdachte crimineel vermogen heeft verdiend met het kweken van wiet. De man moet naast de 30 maanden cel ook 325.000 euro betalen aan de Staat.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord