Cel geëist voor witwassen stapels geld in kacheltje na anonieme tip over wiet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist inzake het witwassen van crimineel vermogen. De verdachten kwamen in beeld na een anonieme tip.

De zaak kwam in februari 2018 aan het rollen dankzij een tip van een oplettende getuige die bij de politie melding maakte van een verdachte situatie op de Sluisweg in Den Bosch. Bij de politie kwam even later opnieuw een melding binnen over het eerder genoemde pand. Volgens de tweede melding zou er mogelijk sprake zijn van een wietkwekerij. In de maanden die volgen wordt er bij het pand stiekem een camera geplaatst door de politie. Ook worden er beelden gemaakt met een warmtecamera. In het midden van de loods bleek een warmtebron te zijn.

Er wordt verder onderzoek ingesteld en agenten gaan naar het pand. Daar zien ze dat iemand iets aan het verstoppen is bij een kacheltje. Daarop doet de politie een inval. In het kacheltje vinden agenten ruim 16.000 euro aan contanten, terwijl in een koelcel meer dan 173.000 euro wordt gevonden. Ook op andere plekken vinden agenten duizenden euro’s. Uiteindelijk komen twee verdachten in beeld: een man van 51 jaar uit Den Bosch en een 63-jarige Nederlander die in Spanje woont.

Voor de officier is duidelijk waarmee het geld verdiend is. In het pand werd namelijk niet alleen geld, maar ook drugs gevonden. Zo werden op het adres een hoeveelheid GHB, MDMA en XTC-pillen gevonden. Ook vonden agenten er spullen die worden gebruikt voor de productie van softdrugs: ‘Het aantreffen van verschillende soorten drugs in de nabijheid van het grote contante geld bedrag is alleen al zeer verdacht. Tel daarbij op dat diverse vormen van criminaliteit gepaard gaan met grote hoeveelheden contant geld in doorgaans grote coupures, terwijl coupures van 500 euro, die ook werden gevonden, in het normale betalingsverkeer een zeldzaamheid zijn.’ Aldus de officier van justitie tijdens de rechtszaak.

De officier eist twaalf maanden en negen maanden cel. Ook moeten de verdachten het crimineel verdiende geld terugbetalen. De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord